Полезные советы 

Як вибрати витяжку для кухні

Витяжка потрібна на кожній кухні. Крім того, що витяжка на кухню видаляє запахи їжі, що готується, вона виводить продукти згоряння і невидиму кіптяву. Щоб функціонал моделі відповідав конкретним умовам, важливо знати, як вибрати витяжку для кухні.

Типи витяжки для кухні

Зараз у продажу представлені 2 типи витяжки для кухні: проточна, рециркуляційна. При виборі слід враховувати всі плюси і мінуси кожного типу.

Проточна витяжка добре очищає повітря на кухні. Весь гар та запахи виводяться назовні через вентиляційний канал або димар. Недолік: необхідний монтаж труб для повітропроводу. Труба обов’язково має виводитися назовні.

Рециркуляційна витяжка все «забруднення» пропускає через фільтри, і очищене повітря повертається назад. Переваги очевидні: простота монтажу і така витяжка не захаращує кухню додатковими трубами. Недоліки: ефективність очищення повітря нижча, ніж у проточної витяжки. Крім цього, необхідна регулярна заміна чи чищення фільтрів.

Вибір витяжки за способом кріплення

Способи кріплення витяжки для кухні:

1. Навісне кріплення до стіни над плитою.
2. Острівна витяжка кріпиться до стелі. Добре підходить для кухні, де плита (плити) розташовані в центрі приміщення. Відмінне рішення для кафе та ресторанів з таким розташуванням робочої зони.
3. Купольна витяжка може закріплюватися на стіні або на стелі.
4. Вбудована витяжка монтується над плитою у шафі. Для оточуючих вона практично непомітна.

Вибір витяжки за розміром

Потрібно керуватися розміром плити. У продажу для домашньої кухні представлені витяжки з шириною 45-70 см. Ширина витяжки повинна бути на 10 см більша за ширину плити. Висота кріплення над газовою плитою – 75-85 см, а над електричною – 65-75 см.

Як розрахувати продуктивність витяжки

Зазвичай продуктивність витяжки для кухні вказана в технічній документації, що додається. Продуктивність витяжки – це обсяг повітря, який вона здатна перекачати за одиницю часу.

Краще заздалегідь розрахувати необхідну продуктивність самостійно. Послідовність розрахунку:

1. Площу (довжина, помножена на ширину) кухні помножити на висоту.
2. Отриманий результат помножити на 12. За санітарними нормами витяжка повинна проганяти не менше 12 кубічних метрів повітря.
3. Залишається одержане число помножити на коефіцієнт мінімального запасу – 1,3.

Отриманий результат – це потрібна продуктивність витяжки для вашої кухні.

Вибір витяжки за рівнем шуму

Якщо керуватися лише технічною документацією, то рівень шуму повинен бути в межах 50 децибел. Під час придбання при перевірці виробу краще включити витяжку на максимальну потужність. Переконатися, що шум, що виробляється, прийнятний для вас і не буде створювати дискомфорт для всіх членів сім’ї.

Статьи по теме